“ALLT MELLAN HIMMEL O JORD VÅRA TANKAR, FUNDERINGAR, LITE MER PRIVAT HELT ENKELT!”

Utveckla din dans och utveckla dig själv
Kultur. En kul tur?
Varför dansa som vi gör?
Lite tankar och annat som inspire-
rar, vill vi dela!
Allt som rör bl a dansen plus mycket annat.
Välkommen till SalsaDans-Bloggen, hoppas att du kommer att hitta något trevligt att läsa!

Mångfald

God morgon amigos! MÅNGFALD!

Var på en morgonföreläsning för någon vecka sen och har tänkt mycket på detta. Det var en föreläsning som innehåll allting, lite självdistans, saklig, rolig, allvarlig och lämnade några frågetecken som satt i huvudet och som jag funderade och försökte smälta och bearbeta.

Vilken kick! Jag vill också kunna hålla sådana föredrag och beröra människor. Nu vill jag bara dela med mig lite av vad jag har för funderingar och erfarenheter om det. När man tänker MÅNGFALD så tänker man direkt på färger, vit, gul brun och svart, tex på en arbetsplats. Att ha folk från Asien, några från Afrika, Sydamerika, USA, Europa. Då tänker man att man nått till en mångfald arbetsplats, men är det verkligen så?

Jag har en kompis, som jag har lärt känna mer och mer. Om jag blundar och lyssnar på honom så tänker jag mig en spanjor med mörkt hår som är väldig social och tar sin plats, som kan säga saker som bara brukar användas i visa delar av Spanien, dialekt och olika typiska ord som man använder där. Men om jag bara tittar på honom och inte lyssnar så ser jag en helt annan person. En blond man, en “sueco”. Han har växt upp i Spanien, född av svenska föräldrar men har fått den spanska kulturen och kommit tillbaka till Sverige till sitt land, och har fått lära sig sin svenska kultur också. Han använder sina kunskaper utifrån sin bakgrund. Affärer på svenska och det sociala på spanska som han säger att det funkar bäst för honom. Det är MÅNGFALD nuförtiden…

En svensk tjej som ser ut och det första man tänker är inget annat än svenska, har fått som liten en förälder från Nord Afrika som har blivit hennes pappa och har präglat under hela hennes liv med hans värderingar och traditioner. Hon använder det bästa av båda kulturerna i sin vardag, det är MÅNGFALD.

Min vän Bryan Glinski som större delen av sin vuxna liv har bott utomlands och arbetat i olika länder, han är från USA. Han kan anpassa sig överallt och passar in överallt tack vare hans uppväxt. Han vill alltid lära sig nya språk och nya seder från de olika länder som han har bott i.

En elev som är adopterad men varje gång jag pratar med henne så måste jag påminna mig om att hon är svensk och inte talar spanska. Jag kan inte förvänta mig att hon skall berätta typiska saker från Colombia när hon inte har haft något band som knutit henne till Colombia.
Men hon kan alla traditioner i Sverige för den delen, och blundar jag och lyssnar på henne, så ser hon på ett helt annat sätt, än mörk med indianska drag.

Detta är bara tankar som denna föreläsningen har väckt i mitt huvud och som jag ville dela med mig. Jag hoppas och är nästan säker att mina barn kommer att bidra till en MÅNGFALDIG Sverige, tack vare sin bakgrund, svenskt och bolivianskt. Att de kan ta till sig det bästa av dessa kulturer och att de vill i sin tur lära sig nya saker av andra kulturer, länder mm.

Men man behöver inte heller vara född med en förälder som kommer från ett annat land utan det räcker att man är öppen för nya saker och vill utvecklas som människa. Det är det som är det nya MÅNGFALD som vi är på väg till.
En kompis kallar det som “Multikulti”

Mitt sätt att bidra har varit genom dansen och väcka intresse hos folk om vår latinamerikanska kultur. Samtidigt visa likheterna mellan olika danser.

Under helgen så är det Salsakongress i Göteborg där det kommer många människor både från Sverige och utomlands, Skall försöka besöka kongressen under helgen för att träffa gamla och nya vänner och det som knyter det hela är DANS. Lycka till Adriana med detta stora event!

Soliga och varma hälsningar från Huascar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *