“ALLT MELLAN HIMMEL O JORD VÅRA TANKAR, FUNDERINGAR, LITE MER PRIVAT HELT ENKELT!”

Utveckla din dans och utveckla dig själv
Kultur. En kul tur?
Varför dansa som vi gör?
Lite tankar och annat som inspire-
rar, vill vi dela!
Allt som rör bl a dansen plus mycket annat.
Välkommen till SalsaDans-Bloggen, hoppas att du kommer att hitta något trevligt att läsa!

Värderingar och fördomar- hur är en arab?

Jag var en gång på en workshop i värderingar och föredragshållaren var en man med arabiskt ursprung. Vi skulle göra övningar på ämnet fördomar och värderingar och fick tillskrivet oss olika roller. Även om vi var väl medvetna om vad övningarna gick ut på och alla var rätt så välutbildade och dessutom arbetade med invandrargrupper så föll vi i samma fälla.

Givetvis blev det invandraren med dålig svenska som blev den arbetslösa som bodde i Angered i en 3:e hands lägenhet med en också arbetslös fru och 5 barn. Och givetvis blev det den medelålders vite mannen som hade huset i Hovås, gift med ungdomskärleken, 2 barn, arbete som ingenjör och frun var ekonom. Föredragshållaren pratade också lite om sitt eget ursprung, att vara arab. Hur är en arab?

När man tänker på frågan så blir det lite komiskt. Det är ungefär som att ställa frågan Hur är en man? Hur är en tandläkare? Eller hur fungerar en skåning? Det han ville förtydliga är att det finns inga svar på en sådan fråga, alla människor är olika och alla har inte samma innehållsförteckning bara för att en ingrediens är lika.

Själv brukar jag få några rynkade ögonbryn mot mig när jag säger att jag är uppvuxen i norrland, fullt svensk och undervisar i salsa. Antingen förstår de inte kopplingen med salsa och norrland eller så blir det ett VA?! Är du HELT svensk?

Det är inte konstigt att det är svårt att göra kopplingar och att människor försöker hitta likheter eller olikheter med sig själva och andra. Människan har ett grundläggande behov av att kategorisera människor, ofta för att förstå. Men vad förstår vi egentligen?

Många gånger stämmer ens bilder av andra människor, för att många gånger ser det ut just så. Men inte alla gånger, och det är viktigt att komma ihåg.

Så istället för att gissa och anta, fråga. Alla människor har en intressant historia att berätta och i mina ögon är de mest intressanta historierna de som kommer från personer som är minst lik dig själv och som har upplevt andra saker än du.

Laemma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *