Att dansa salsa
är inte bara dans,
utan mycket mer
Språk, Mat,
Fiesta, Traditioner
Nya vänner!

Churros

Tillagning: 40 minuter

Ingredienser: 1/2 msk anis,
fint krossad 1 msk farinsocker,
brunt 1 msk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
25 g smör
1 1/4 dl vatten
2 st ägg
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
olja, att fritera i

1 Blanda smör, vatten, salt och farinsocker i en kastrull och koka upp blandningen så att smöret smälts. Blanda ner mjölet i smeten och rör om ordentligt med en trägaffel i cirka 2 minuter. (Smeten ska rostas försiktigt, men inte bränna vid)

2 Ställ kastrullen åt sidan när smeten är smidig i konsistensen och doftar lite kola-aktigt.

3 Rör samman ägg och vaniljsocker i en bunke och blanda därefter med den rostade smeten. Rör om ordentligt så att det blir en jämn smet. Lägg smeten i en spritspåse (gärna med tyll).

4 Blanda kanel, socker och krossad anis i en djup tallrik. Fyll 1/4 av en stor kastrull med neutral frityrolja och hetta upp oljan till 175 grader, kontrollera gärna med digital kökstermometer.

5 Tänk på att stänga av eventuell köksfläkt och alltid ha ett grytlock nära till hands.

6 Spritsa ner 8–10 cm långa churros i oljan (klipp eventuellt av smeten med hjälp av sax, men akta så att oljan inte skvätter på dig). Fritera i cirka 4 minuter eller tills churron är gyllenbrun. Vänd på churron efter halva tiden. Ta upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.

7 Rulla därefter churron i kanel- och anissocker. Servera så fort som möjligt. Beroende på kastrullens storlek brukar man kunna fritera 4-5 churros åt gången.